"Bana okuduğum kitapların en güzelinin hangisi olduğunu sorarsanız, söyleyeyim: annemdir" der Abraham Lincoln. Çünkü anne ; Nâzım'ın şiirlerinde aşktır, Akif'in şiirlerinde vatan, Necip Fazıl'ın şiirlerinde maneviyattır. Keloğlan masalında saflıktır, Nasreddin Hoca fıkralarında kahkahadır ve tüm bilmecelerin cevabıdır anne.

Gökyüzünde ki bulutta yağmur damlasıdır anne, bahçede ki meyve için cansuyu, ormanda ki filiz için gün ışığıdır. Anne kınalı ellerdir, bazen beyaz tülbent, bazen inci kolyedir.
Bir bebek için anne; kucağında ki yavru uyusun diye sabahlamaktır, sancıdır, süt kokusudur, beşiğini sallayan pamuk ellerdir.
Bir çocuk için anne ; oyundur, nazdır, cilvedir, salçalı ekmek, portakal kokusudur. Topu patlayınca sığındığı kucak, dizi kanayınca iyileştiren dudaktır anne.
Bir genç kız için , yüreğini döktüğü liman, ilk sevdasını anlattığı sırdaştır anne. Bir genç oğlan için askere uğurlanmaktır. Semaya açılan el, edilen duadır anne.
Vatan için birlik beraberliktir anne. Toparlayan , kucaklayandır, eğiten, okutan, koruyandır. Bir milleti bir arada tutan bağdır anne.
Anne sofrada çiçektir; orkide de beyaz, gülde kırmızı, menekşede mor, lalede sarı, kiraz çiçeğinde pembe, ortanca da mavidir.
Anne Dünya'nın yedi harikasıdır; Mısır'da Keops Piramidi'dir, Irak'ta Babil'in Asma Bahçeleri, Yunanistan'da Zeus Heykeli, Turkiye'de Efes Artemis Tapınağı'dır.
Anne kendi evladına açtığı kucağını tüm çocuklar ile doldurmak isteyen şefkat timsali, her çocuğu sevmeye yetecek sevgi ile atan bir yürektir.
Bir de yüzümüze tebessüm yerleştiren, dünyanın tüm annelerinin ortak cümleleri vardır:
  • Ayağına çorap giy; mevsim yaz , her yer ateş bile olsa o çorap giyilecek.
  • O tabak bitecek; Yüz kilo olsanız bile masadan o tabak bitmeden kalkamazsınız.
  • Yeni sildim basma yerlere; muhtemelen Hazarfen olduğunuzu düşünüyor.
  • Saçını evin içinde tarama; sıfıra vurdurun en temiz çözüm.
  • Şu kağıtlar çöp mü?: çalışma masanız bile denetim altında.
  • Evde yapsam yemezsin; anne panik yapma zeytinyağlı bamya yemedim dışarda.
  • Nereye koyduysan ondadır; Ah bilsem işte anne koyduğum yeri sormayacağım.
  • Hadi kalkta yerine yat;yatağıma gidince uykum kaçıyor ama.
  • Siz baba kız bir olun ezin beni; anne iki cihan bir araya gelse ezemez seni.
Anne için evlat; koşulsuz sevgidir, hep kendinden vermektir, kıskanmadığın tek varlıktır, hastalanınca sabahlamak, mutlu olunca ağlamaktır. Uyuyunca özlemektir, örülen yelekler, sarılan börekler, kağıttan yapılan uçaktır.
Dünya annelerin hürmetine dönerken ve cennet annelerin ayakları altındayken bir gün yetmez iyi varsınız demeye. Her zaman iyi ki varsınız annelerimiz.
Tüm annelerimizin ve anne adaylarımızin anneler günü kutlu olsun.