Saklambaç oynarken kapının arkasına saklanıp, "ben burada yokum" demektir çocukluk, salçalı ekmeğini bir sokak köpeği ile paylaşmak, arkadaşı düşünce ağlamak, "anne sen babamla evlenirken beni neden düğüne götürmediniz" cümlesinde ki tebessümdür çocukluk.

Aslında çocukluk; Tılsım'da Jack Sawyer'dir, Şeker Portakalı'nda Zeze, iyimserlik timsali ve muhteşem kalbi ile Polyanna'dır, yetimhanede doğan ama hayata sıkı sıkı tutunan Oliver Twist'tir, başka bir gezegenden Sahra Çölü'ne düşen Küçük Prens'tir.
Çocuklar ilkbaharda dalları süsleyen çiçeklerdir, nisanda yağan yağmur damlaları, gökyüzünde ki yıldızlardır. Çocuk cümlede ki öznedir, şiirde ki kafiye, çocuk istiridye kabuğunda inci tanesidir.
Bazı evlerde çocuk öpülerek uyanır, bazı evlerde açlıkla, bazı evlerde hastalıkla. Bazen güneşli bir güne açar gözlerini bir çocuk bazen bir savaşa. Tarafı olmadığı, sebep olmadığı savaşların en büyük mağdurudur çocuk.
Vietnam'da napalm bombasindan kaçan Kim Puk'tur çocuk, Somali'de Weyne'dir Dahable'dir açlıktan ölen, Bosna'da savaşa gözlerini açıp babasının ölüm haberi gelince ; "anne babamı yiyebilir miyiz?" diyen dört yaşındaki Ali'dir çocuk, Türkiye'de çocuk, Kurtuluş Savaşı'na damga vuran " Yaşım küçük ama imanım büyüktür" cümlesi ile cepheye giden Şekerci Ökkeş'tir.
Savaşlara damga vuran çocuklar vardır. Günlerce aç kalan, susuz kalan, yaralanan, korkan, ölen...
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, çocukluğunu yaşayamadığı için her gününü bir çocuk kalbine emanet eden Mustafa Kemal Atatürk 'ün Türk ve Dünya çocuklarına hediyesidir.
23 Nisan çocuklar için umuttur, 23 Nisan çocuklar için gelecek vaadidir, 23 Nisan hoşgörü festivalidir. 23 Nisan Dünya çocuklarının ülkemizi ziyaret edip bu bayramı birlikte kutladığı gündür. 23 Nisan din, dil, ırk ayrımı bilmeyen sevgi dolu yüreklerin kaynaştığı gündür. 23 Nisan Dünyada ki tek çocuk bayramıdır.
Bize umut, bize neşe, yaşamımıza çiçek, yuvamıza huzur güzel çocuklarımız bayramınız kutlu olsun...